top of page

Adana Merkez Rotası

Uzunluk: 4.1 Km

Süre: 54 Dk




 

Durak 1: Merkez Park

Merkez Park, Seyhan Nehri'nin her iki yakasına kurulmuş toplam 50 hektar büyüklüğündeki şehir parkıdır. Güneyde Sabancı Merkez Camii ile kuzeyde Galleria Alışveriş Merkezi arasında kalan park, 2004 yılında dönemin Belediye Başkanı Aytaç Durak tarafından yaptırılarak açılmıştır. Türkiye'nin en büyük parkıdır.




Durak 2: Sabancı Merkez Cami

Sabancı Merkez Camii, Adana'nın Reşatbey semtinde, Merkez Park'ın güneyinde ve Seyhan Nehri'nin batı kıyısında 1998 yılında hizmete açılmış cami. 28.500 kişiye ibadet imkânı sağlaması nedeniyle Balkanların ve Orta Doğu'nun en büyük camilerinden biri kabul edilir.




Durak 3: Atatürk Evi Müzesi

Adana Atatürk Evi Müzesi, Adana Seyhan Caddesi üzerinde bulunan müze. 15 Mart 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk ve eşi Adana'yı ziyaret ettiğinde bu binada konaklamıştır. Bina daha önceleri Ramazanoğulları ailesine mensup Suphi Paşa'ya aitti.




Durak 4: Adana Sinema Müzesi

Müze, 23 Eylül 2011 tarihinde eski bir Adana evinde kurulmuş olup Seyhan ilçesine bağlı Kayalıbağ Mahallesi'nde Seyhan Nehri'nin batısında yer almaktadır. Özellikle şehre özgü yönetmenler, oyuncular ve yapımcılar ile ilgili eserler tanıtılmaktadır.



Durak 5: Taşköprü

Adana Taş Köprü Seyhan Nehri üzerindedir. IV. (385) yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Yüzyıllarca Avrupa ile Asya arasında önemli bir köprü olmuştur. Harun Reşit (766-809) köprüyü bazı eklerle Adana Kalesi'ne birleştirmiştir. IX. yüzyıl başında Harun Reşit’in oğlu olan 7'inci Abbasi Halifesi Memun (786-833) tarafından onartılmıştır. III. Ahmet (1713), Kel Hasan Paşa (1847) ve Adana Valisi Ziya Paşa (1789) tarafından da değişik zamanlarda tamirat görmüştür. Bu üç onarımının yazıtları mevcuttur. Son onarım 1949 yılında yapılmıştır.




Durak 6: Adana Arkeoloji Müzesi

Kurulduğu ilk yıllarda, Polis Dairesi’nde hizmet veren Adana Arkeoloji Müzesi, 1928 yılında Taşköprü başındaki günümüzde yıkılmış durumda olan Caferpaşa Camii Medresesi’ne, daha sonra Kuruköprü Rum Kilisesi'ne taşındı. 1935'te müzeye bir Etnografya Salonu eklendi. Müze, 1950 yılında günümüzdeki Etnografya Müzesi Binası’na taşındı.





 

⇊⇊⇊ Rota Önizlemesi ⇊⇊⇊